Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Η ζωή πίσω απο τα σίδερα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η βασική αιτία που υπάρχουν φυλακές είναι για να φωφρονήσουν τους βαρυποινίτες-ασσώκλειστους σε αυτές και παράλληλα να τους βοηθήσουν ώστε να ζήσουν τίμια όταν έρθει η στιγμή να αποφυλακιστούν. Μπούρδες. Οι περισσότερες έυρευνες δείχνουν πως το 80% ξαναμπαίνει μέσα με ακόμα πιο χειρότερες πράξεις και ποινές.

Τα σωφρονιστικά καταστήματα (αυτή είναι η επίσημη ονομασία της φυλακής), είναι ως επι το πλείστον επανδρωμένα απο διεφθαρμένους και αδίστακτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πουλάνε προστασία, χαφιεδιλίκι και την ψυχή τους στον εξ'αποδώ πρικειμένουν να βγάλουν χρήματα.

Πολλοί απο δαύτους είναι δέκα φορές πιο παράνομοι απο τους κακοποιούς που είναι μέσα. Και αναρωτιέμαι: Πως είναι δυνατόν ένας έγκλειστος στις φυλακές που θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω απο τα σίδερα, να γίνει καλύτερος άνθρωπος, απο τη στιγμή που συναναστρέφεται καθημερινά με ένα κάρο λαμόγια και "νόνιμους-παράνομους" που εκτός των άλλων ασκούν και εξουσία πάνω του. Το αγρήμι εξημερώνεται μόνο στο κλουβί. Σαν βγεί απο αυτό, ξαναγίνεται αγρήμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: