Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!


ΔΙΕΘΝΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑ. Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος διαβάζουμε και ellinika!
Έπεσε στα χέρια μας το 5o τεύχος του 2board, του νέου περιοδικού του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το εκδίδει ο όμιλος Λυμπέρη.
Όμορφο κασέ, (αν και θυμίζει έντονα ελληνικά και άλλα lifestyle έντυπα του εξωτερικού), ωραίες φωτογραφίες και πλούσια θεματολογία, που μπορεί να σου κρατήσει παρέα αρκετές ώρες.
Τα καλά σταματούν εδώ....
Γιατί ποιό μεγαλύτερο λάθος υπάρχει απο το να εκδόσεις ένα ελληνικό περιοδικό σε ελληνικό έδαφος, μιας εταιρίας που λειτουργεί στην Ελλάδα, με πρώτη γλώσσα στα κείμενά του την αγγλική; Και μιλάμε για το επίσημο περιοδικό του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ελλάδας.
Κάποτε υπήρχε ο μιμητισμός. Θέλαμε να αντιγράψουμε οτιδήποτε εισαγωγής, παντού βλέπαμε ξένους τίτλους, επωνυμίες, και προϊόντα.
Είναι δυνατόν όμως στο 2009, να συνεχίζουμε με τέτοιο γυφτογλαμουράτο -αλα «Λαλάκη Εισαγόμενου», (όσοι θυμούνται)- τρόπο την ίδια τακτική;
Απο τον όμιλο Λυμπέρη γιατί επετράπη κάτι τέτοιο; Ταυτίζεται και αρέσει άραγε το «αγγλικό» του 2board, με τον αθεράπευτο έρωτα του ομίλου για το αριστοκρατικό, γαλαζοαίματο και γκλαμουράτο που κυριαρχεί στα έντυπά του;
Σε ποιό άλλο αεροδρόμιο της ευρώπης κύριοι θα το βλέπαμε αυτό, και οι υπεύθυνοι έκδοσης θα είχαν ακόμα τη δουλειά τους; Και εν πάσει περιπτώσει, ο υπουργός συγκοινωνιών, δεν έχει καμμία ευθύνη για ότι κυκλοφορεί στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας;
Δε μιλάμε για εθνική υπερηφάνια και άλλα τέτοια δημαγωγικά και υπερφίαλα, αλλά για το απλό και ουσιαστικότερο όλων: Κάτι που εκδίδεται απο εναν φορέα που η θέση του είναι σε εναν νευραλγικό τομέα (είσοδος χώρας) επιβάλλεται για λόγους τουλάχιστον ουσίας, σεβασμού (και τάξης;) να είναι γραμμένο στα ελληνικά και στη συνέχεια σε οποιοδήποτε άλλη γλώσσα.
Αδιαφορία; απαξίωση και προσβολή για τον έλληνα επιβάτη; Ή σκόπιμη ενέργεια;
Ευτυχώς που οι γερμανοί ιδιοκτήτες του αεροδρομίου επιτρέψαν εκτός των αγγλικών, τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα στο περιοδικό και δεν έφτιάξαν αγγλογερμανικό τίτλο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το είδαμε και μεις πηγαίνοντας διακοπές και το πέταξα αμέσως. ήταν γελοίο να ψάχνω να βρώ τα ελληνικά. αντε και σε greeglish σιγά σιγά να ισοπεδώσουμε τα πάντα. μόνο στην ελλάδα αυτά. Στην ευρώπη ούτε οδοσήμανση δεν υπάρχει στα αγγλικά, και μεις ....